Ystäväkirje 9.7.2015

Rakkaat ystävät!

On aika kertoa teille uutisiamme sanoin ja kuvin.

50-vuotishääpäivämme

Uskomatonta mutta totta, hääpäivästämme 12.6.1965 on 50 vuotta. Siihen mahtuu paljon iloa ja suruakin. Saimme neljä lasta, joista menetimme yhden aikuisena. Nyt meillä on 12 lastenlasta iältään 2−20. Meillä on kaksi perhettä: oma ja Raamattukodin perhe. Vietimme juhlapäivällisen Raamattukodin perheen kanssa 12.6. Jad Hashmonassa. Lasten ja lastenlasten kanssa juhlimme vasta elokuussa, kun otamme lomaa ja koko perhekunta on paikalla.Raamattukodin perhekunta Jad Hashmonan puutarhassa

Raamattukodin kevätkurssi on saatu päätökseen


Näkymä yliopiston juhlahuoneen ikkunasta, Öljymäki vasemmalla, Temppelivuori takana

 2015 opiskelijat kurssin loputtua

Jeesus lausui: “Menkää siis ja tehkää kaikista kansoista minun opetuslapsiani” (Matteus 28:19)

Kesäkuun 25. pnä vuoden 2015 opiskelijamme saivat todistukset Heprealaiselta yliopistolta. Halvor muistutti tilaisuudessa miten keskeisesti ‘Herran armo’ liittyy Raamattukodin historiaan − alusta asti ja aina tähän asti! Oli mielenkiintoista, kun opiskelijat lukivat valitsemansa raamatunjakeen hepreaksi ja sen jälkeen oman käännöksensä jakeesta äidinkielellään. Näillä kielillä ei olla vielä koskaan käännetty Vanhan testamentin tekstejä. Oli myös valaisevaa nähdä kuvia kääntäjien kotimaista ja käännöstyön olosuhteista mm. Boko Haramin vaarantamalla alueella Nigeriassa tai Sahan tasavallasta, eli Jakutiasta Venäjältä, jossa talvisin liikutaan koiravaljakoilla. Sana, joka annettiin täällä näissä raamatullisissa maisemissa, saavuttaa aina uusia kansoja.

Perjantaina 26.6. vietimme Hirsikodilla viimeisen sapattiaterian, missä kaikki kuusi kääntäjää olivat mukana. Aterian jälkeen kokoonnuimme Jad Hashmonan raamatulliseen puutarhaan, josta on näkymä melkein Välimerelle asti. Juuri auringon laskeutuessa länteen kukin kääntäjä kertoi mieliinpainuvimpia asioita kuluneelta 5½ kuukaudelta. Esille nousivat mm. maassa tehdyt retket, joilla he saivat nähdä raamatullisia paikkoja, sekä Raamattukodin lämmin ja rakkaudellinen ilmapiiri, jossa yhteiselämä sujui suloisesti eri maista tulleiden opiskelijoiden ja vapaaehtoisten kanssa.

Oli liikuttavaa kuulla, kun toinen nigerialaisista kääntäjistämme kertoi vaikuttavimmaksi asiaksi Raamattukodilla kokemansa Kristuksen rakkauden muiden opiskelijoiden sekä vapaaehtoisten ja henkilökunnan kautta. Hän oli menettänyt vaimonsa vain noin kuukausi ennen kuin saapui Israeliin. Hän oli hakenut Raamattukodin kurssille jo vuonna 2006, mutta tuolloin hänen heprean taitonsa ei ollut tarpeeksi hyvä voidakseen päästä kurssille (Raamatun heprean taso tarkistetaan sähköpostitse testin avulla etukäteen).

Kun tuli tieto, että hänet on hyväksytty vuoden 2015 kurssille Jerusalemissa, kääntäjän vaimo oli  vakavasti sairaana. Kaikesta huolimatta hän sanoi miehelleen: ”Lähde, tapahtukoon minulle mitä tahansa.” Kohta sen jälkeen hänen vaimonsa – kahden lapsen äiti (lapset 6 ja 8) – kuoli, niinpä kääntäjä päätti toteuttaa vaimonsa tahdon ja jätti lapsensa uskovaisen serkkunsa hoiviin. Nyt päivän laskeutuessa iltaan hän muisteli kyyneleet silmissä vaimoaan, jonka ansiosta hän oli nyt toteuttanut monivuotisen yhteisen toivomuksen. Merkittävää on, että tämä kääntäjä on muslimiperheestä ja hänen henkeään on uhattu.

Nyt kääntäjät ovat palanneet maihinsa jatkamaan pitkäjännitteistä ja vaativaa työtään. Kiitos kun muistatte heitä rukouksin. Raamattukodin pitkän kurssin käyneiden määrä ylittää jo 150. Totisesti Herran armon varassa!

Hirsikoti


Raamattukodin Hirsikoti on palvellut kansallisia kääntäjiä jo viisi vuotta. Jad Hashmonan länsirinteellä sijaitsevan Hirsikodin viereen rakennetaan tällä hetkellä asuntoja 36:lle messiaaniselle perheelle, jotka muuttavat tänne eri puolelta Israelia. Kuvassa näkyvä Hirsikoti (kuvassa Kodin vihreä katto) sopii mukavasti Jad Hashmonan messiaanisen kylän uudisrakennuksien rinnalle.

Hirsikodilla on tänäkin vuonna palvellut monia antautuneita vapaaehtoisia, sekä pyörittämässä Kodin arkipäivää että rakennus- ja korjaustöissä. He tekevät suuren vaikutuksen kääntäjiin ja kaikkiin, jotka tutustuvat heihin täällä. Elokuun lopussa saamme jälleen tänne vapaaehtoisjoukon Kalevi Marinin johdolla. He tulevat tekemään erittäin tarpeellisia huoltotöitä Hirsikodille. (Mikäli haluatte olla mukana näissä talkoissa taloudellisesti, on mahdollista tehdä lahjoitus Mualimankaekkeus ry:n tilille: Mualimankaekkeus ry, Keski-Suomen Osuuspankki, FI84 5543 0120 0630 55. Keräyslupa: Mualimankaekkeus ry, nro 2020/2013/5570, 2.6.2014 – 31.12.2015, koko Suomi Ahvenanmaata lukuun ottamatta, Poliisihallituksen päätöksellä 2.6.2014)

Ryhmät ovat aina tervetulleita Raamattukodille. Voitte ottaa yhteyttä etukäteen ja sopia vierailusta kahvitarjoiluineen.

Tulemme Halvorin kanssa Suomeen 11.-20.9.2015 väliseksi ajaksi. Olemme puhumassa mm. Syvemmälle Raamattuun -seminaarissa Vivamossa Lohjalla 11.-13.9. sekä Lempäälän Israel-juhlilla sunnuntai-iltapäivänä 13.9.Tässä on hyvä tilaisuus ottaa aikaa ja tutustua, mihin oma raamatunkäännöksenne perustuu ja samalla syventyä Raamatun Sanaan. Mukana on myös tunnettuja Uuden ja Vanhan testamentin yliopistotasoisia asiantuntijoita Suomessa. Järjestäjänä Kansan Raamattuseuran Vivamon toimintakeskus ja Raamatunkääntäjien koti. Ilmoittautumiset hyvissä ajoin Vivamoon: vivamo@sana.fi, puh. 0207 681 760.

Tästäkin kirjeestä voidaan todeta, että te rakkaat ystävät olette ihmeellisesti näkyvällä ja näkymättömällä tavalla oleellinen osa Raamattukodin työtä. Kiitos ystävät!


Herran armon varassa!
 
Mirja Ronning

Kuvat: Maarit Kattilakoski, hääkuva: Ronningien perhealbumi

Updated: 09.07.2015 — 21:20