Raamattukodin uutiskirje: Kiitos rukouksestasi

Raamattukodin ystäväkirjeen 11/2023 sisältö:

  • Mirja ja Halvor Ronningin tervehdys
  • Ajelet Ronenin tervehdys Jad Hashmonasta
  • Bob Carterin tervehdys
  • Holokaustinäyttely Tuusniemellä

Kapris (kuva: Maarit Kattilakoski)Rakkaat ystävät

”Vaikka minä kulkisin kuoleman varjon ’syvässä’ laaksossa, en minä pelkää pahaa, sillä Sinä olet minun kanssani.” Psalmi 23:4 (käännös hepreasta)

Tämä psalmi on nyt täyttä todellisuutta Israelissa! Israel on syvällä kuoleman varjon laaksossa. On jo kolme viikkoa sapatista 7. lokakuuta, jolloin Hamasin terroristit tulivat yli raja-aidan moottoripyörin ja autoilla tekemään kaamean verilöylynsä ja kidnappausoperaationsa Gazan lähellä olevissa kaupungeissa, kylissä ja kibbutseissa. Samana päivänä Gazasta aloitettiin jatkuva tappava, haavoittava ja vahinkoa tuottava rakettitulitus kohti siviilikyliä ja kaupunkeja Israelin etelä- ja keskiosissa, joskus myös kohti Jerusalemia. Se on jatkunut melkein päivittäin. Israel yrittää estää tulituksen pommittamalla alueita, joista raketit ammutaan ja joissa Hamasin tunnelit ovat. 

Israel on sodassa Hamasia vastaan, ei Gazan siviilejä vastaan, joista monet ovat olleet töissä Israelissa ja saaneet apua Israelin sairaaloissa. Siksi siviilejä on monta kertaa kehotettu poistumaan alueilta, joiden alla on Hamasin tunneliverkosto raketteineen ja luultavasti myös Israelista kidnapatut, joukossa lapsia ja vanhuksia. Israelin armeija on ilmoittanut kidnapattuja olevan 240, neljä heistä on palautettu ja yhden Israelin armeija onnistui vapauttamaan. 

Gazan siviilien kuolonuhrit ovat yhtä traagisia kuin Israelinkin siviiliuhrit. Jos Hamas lopettaisi rakettinsa ja palauttaisi kidnapatut, Israel voisi lopettaa omat taistelutoimensa! Täällä kehotetaan toisenlaiseen vastareaktioon: ”Älkäämme antako terroristien pahojen toivomusten lamauttaa meitä, vaan pyrkikäämme iloitsemaan mistä voimme, se on vastauksemme, se on voimavaramme” (lainaus erään iskussa surmatun hautajaisista). Kivun ja hädän vastakohtana näinä viikkoina on vietetty monia häitäkin, myös rintamalla. 
Tuhannet ovat joutuneet jättämään kotinsa Gazan rajalla ja nyt myös pohjoisrajalla ja siirtymään turvallisemmille seuduille. Heitä on paossa Kuolleenmeren hotelleissa ja Eilatin telttakylissä. Jad Hashmona on mukana auttamassa majoittamalla yli 150 rajoilta evakuoitua. Ajelet ja Jadin tiimi pyrkii tarjoamaan heille mahdollisimman normaalin elämän. Ajelet kertoo tästä alla. 

Kaikki armeijaikäiset miehet ja naisetkin on kutsuttu palveluun, Jad Hashmonasta neljätoista, mukana kaksi lastenlastamme sekä poikamme Danielin ja Ajeletin vävy vastuullisissa tehtävissä. Messiaanisilla sotilailla on sisäinen rauha ja he voivat olla valona toisille sotilaille kehottamalla rukoukseen. Tyttäremme Liel on sairaanhoitaja Beershebassa, jonne ammutaan raketteja harva se päivä.

Nuoret, jotka auttoivat Motsan kyläyhteisöä.

Mekin saimme Halvorin kanssa tilaisuuden palvella, kun meitä pyydettiin majoittamaan kotiimme Motsaan kahdeksan nuorta, jotka ovat ennen armeijaa vuoden pituisessa valmennuksessa. Heidät on pestattu tekemään tehtäviä, joita reservissä olevat miehet tekisivät kyläyhteisössämme ja he auttavat myös vanhuksia eri tehtävissä. Tässä kuva heistä ison sabrakaktuksen edessä. Kerroin heille, että lähetän kuvan Israelin ystäville Suomeen.

Raamattukodin ensi kevään kurssille on nyt kymmenen hakijaa mm. seuraavista maista: Suriname, Kamerun, Nigeria, Norsunluurannikko, Uganda ja Sambia. Akateeminen assistenttimme Luka Manevichvalmentaa heitä Zoomin välityksellä vaativaan kielikokeeseen. Luka kertoo hakijoiden olevan hyvin eri tasoisia ja kullakin on omat tarpeensa opetuksen suhteen. Rukoillaan, että Herra ohjaa juuri oikeat opiskelijat ensi kevään kurssille. Viiden ja puolen kuukauden pituinen kurssi alkaa Zoomin välityksellä tammikuun puolessa välissä. 

Rukoillaan jatkuvasti Israelin puolesta, kaikkien siviilien puolesta rajan molemmilla puolilla. Pyydetään myös, että Jumalan tahto ja suunnitelma Israelin suhteen tapahtuisi.

Kaikki tarvitsevat Herran armoa, joka hetki, joka päivä, sillä Israel, Gaza ja me kaikki olemme Herran armon varassa! Tässä tilanteessa sen näkee parhaiten. 

Rakkain terveisin,

Mirja ja Halvor 

*****

Rakkaat ystävät Suomessa

Jad Hashmonan yhteisön puolesta haluan kiittää teitä sekä Mirjaa ja Halvoria siitä, että olemme voineet käyttää Raamattukodin tiloja miltei joka päivä 7. lokakuuta etelässä tapahtuneen terrori-iskun jälkeen. Näinä järkyttävinä aikoina hirsikoti on ollut meille suuri siunaus.

– Joka sapatti pidämme lasten pyhäkoulun alakerran kalliokappelissa. Vanhemmille on tärkeää tietää, että lapset ovat turvassa, joten kodin väestösuoja antaa varmuutta turvallisuudesta. Kiitos Jumalalle, ettei meidän ole tarvinnut käyttää suojaa.
– Joka maanantai ja keskiviikko parikymmentä Jad Hashmonan naista kokoontuu hirsikotiin rukoilemaan. 
– Viime viikolla pidimme ylistysillan, jossa oli mukana kolmekymmentä ihmistä. He olivat etupäässä Jad Hashmonan nuoria. 
– Järjestimme Israelin Magen David Adomin kanssa ensiavun pikakurssin, johon osallistui nelisenkymmentä jadilaista. Opetuksen jälkeen nautimme kahvitarjoilusta. 

Emme etukäteen osanneet aavistaa, miten paljon tämä talo voisi palvella meitä silloin kun täällä ei ole opiskelijoita. Kiitos Jumalalle siitä ja teille kaikille tuestanne talon ylläpidossa.

Kaiken keskellä kiitollisena ja iloiten, 

Ajelet Ronen
Jad Hashmonan sihteeri

*****

Shalom Pohjois-Carolinasta Yhdysvalloista

Israel tarvitsee nyt paljon rukouksiamme, mutta meillä on myös monia syitä kiittää Jumalaa. Amy ja minä lähdimme Israelista kaksi viikkoa ennen ensimmäisiä terrori-iskuja ja olemme kiitollisia siitä, että olemme ”turvallisesti” kotona. (Tosin vain Jumalan kädessä olemme aina turvassa, olimmepa missä tahansa.) On ollut vaikeaa olla niin kaukana Israelista ja riippuvainen kansainvälisistä uutiskanavista. Mutta onneksi Jumala tietää kaiken ja rakastaa kansaansa. 

Lokakuun toisella viikolla saimme Raamattukodin akateemisen johtajan Reinier de Bloisin kanssa osallistua maailman suurimpaan raamatunkäännöskonferenssiin. Sen teemana oli laatu raamatunkäännöksissä, puhujat eri puolilta maailmaa pitivät aiheesta esitelmiä. Teema sopii Raamattukodin työhön erittäin hyvin, koska tavoitteemme on auttaa opiskelijoitamme auttamaan kääntäjiä tuottamaan mahdollisimman korkealaatuisia käännöksiä.

Konferenssin aikana Raamattukodin esittelypöydän äärellä kävin monia keskusteluja ohjelmistamme. Eri järjestöjen edustajat olivat kiinnostuneita työstämme. Rukoillaan, että he kertoisivat meistä edelleen muille, jotta useammat kääntäjät ympäri maailmaa voisivat tulla Israeliin opiskelemaan.

Raamattukodin opiskelijoita, luennoitsijoita ja ystäviä käännöskonferenssissa.

Konferenssiin osallistui myös monia Raamattukodin kursseilla olleita ja kokoonnuimme yhteiselle lounaalle. Aivan kaikki eivät päässeet mukaan, mutta oli hyvä tavata ja vaihtaa kuulumisia. 

Rukoilethan minun ja Amyn puolesta, kun nyt keskitymme palvelemaan Vanhan testamentin käännösryhmiä Etelä-Aasiassa. Menen paikan päälle helmi- ja maaliskuussa tarkistamaan 1. ja 2. Kuningasten kirjan käännökset imola-kielen käännöstiimin kanssa ja pidän Vanhan testamentin johdantoseminaarin kuudelle käännösryhmälle, jotka ovat saamassa Uuden testamentin valmiiksi ja alkavat kääntää Vanhaa testamenttia.  

Meille kaikille Raamattukodin työssä oleville on siunaus tietää, että ystävät Suomessa seisovat rinnallamme rukouksin. Jumala siunatkoon teitä, kun siunaatte kansoja, jotka kipeästi tarvitsevat Häntä.

Bob Carter
Raamattukodin johtaja

*****

Holokaustinäyttely Tuusniemellä Hupelin kristillisessä toimintakeskuksessa

Raamattukodin pitkäaikainen ystävä Jorma K. Ahonen keräsi aikanaan mittavan kokoelman holokaustiin liittyvää materiaalia ja nykyisin se on Eino Räsäsen hallinnassa Tuusniemellä. Hupelin alueelle ”tallikirkkoon” on nyt pystytetty Holokaustinäyttely, joka on ainutlaatuinen Suomessa. Avajaiset olivat 28.10.2023. Näyttelyyn voi tilata aikoja kauempaakin, sillä keskuksessa on majoitustiloja ja ryhmille ’räätälöidään’ ohjelma tarpeen mukaan.

Näyttelyn taustalla on yhteiskristillinen toimintakeskus Hupeli, jota ylläpitää Eino Räsänen ja Hengen Voimaa ry, joka on mihinkään kirkkokuntaan tai muuhun järjestöön kuulumaton yhteiskristillinen toimija. Nettisivu; www.hengenvoimaary.fi.
Tiedustelut ja varaukset: Jussi Kinnunen, jussi.pj.kinnunen(at)gmail.com, 040 593 7317 ja Eino Räsänen, eirasanen(at)gmail.com, 0500 671 898

*****

Kiitos lahjastasi Raamattukodin työhön

Raamattukoti toimii yksityisten lahjoitusten ja vapaaehtoistyön varassa. Ne mahdollistavat Raamattukodin toiminnan ja ovat Jumalan suurta siunausta ja armoa. 

Klikkaa tarkemmat ohjeet tästä.

Updated: 01.11.2023 — 15:41