Raamattukodin kuulumisia huhtikuussa 2022

Raamattukodin ystäväkirjeen 2/2022 sisältö:

  • Mirja ja Halvor Ronningin tervehdys
  • Kari ja Susanne Valkama: Aabrahamin jalanjäljissä
  • Halvor Ronningin video-opetus
  • Radio-ohjelmamme 15.4.
  • Kevään tilaisuuksia

*****

Rakkaat ystävät

Meillä on iloisia ja jännittäviä uutisia Raamattukodilta. Huhtikuun ensimmäisen viikonlopun aikana 17 raamatunkäännöskonsulttia tai konsultiksi opiskelevaa saapui Israeliin 12 eri maasta. 

Tulijoiden joukossa olivat vuoden 2021 kurssin opiskelijat, joilta puuttui vielä Raamatun maan kuukauden pituinen kurssi. Viime keväänä he opiskelivat zoomin kautta muut kurssiosuudet sekä marraskuussa heille järjestettiin virtuaalinen kurssi satelliittikarttakirjan avulla. Tämän ryhmän pääluennoitsija huhtikuun aikana on Raamatun maan ja kasvien asiantuntija Ronit Maoz.

Samaan aikaan saapui myös seitsemän kevään 2022 opiskelijaa, jotka viipyvät Israelissa kolme kuukautta. Ensimmäiseksi nyt huhtikuussa heidän ohjelmassaan on Raamatun maan kurssi, jonka oppaina toimivat Halvor sekä muutama muu opas. Ennen tuloaan he opiskelivat zoomin välityksellä kaksi kuukautta ja tulivat nyt opintojensa loppuajaksi tänne. Uuden suunnitelmamme mukaan kevään kurssista käydään kaksi kuukautta zoomin välityksellä ja kolme kuukautta Israelissa.

Molemmat ryhmät Halvor Ronningin kanssa Öljymäellä. (kuva, Markku Kiuru)

Yli kahden koronavuoden jälkeen oli todella suuri ilo tavata opiskelijoitamme täällä. Ja he olivat yhtä innoissaan päästessään Israeliin. Tähän saakka he ovat tavanneet toisiaan vain tietokoneen ruudulla. Hirsikodin pöydän ympärillä koettiinkin riemullisia hetkiä, kun osanottajat tapasivat toisensa kasvoista kasvoihin ensimmäistä kertaa. Kahden ryhmän ensimmäinen yhteinen ateria nautittiin kodikkaan hirsikodin kalliokappelissa Juudean kukkuloilla. Meistä tuli kuin yksi perhe. Lauloimme yhdessä hepreaksi: ”Miten hyvää ja suloista on, kun veljekset sovussa asuvat.”

”Niin päivien lopulla Herran temppelin vuori asetetaan ylimmäksi vuorista, kukkuloista korkeimmaksi, ja sinne virtaavat kaikki kansakunnat. Ja monet kansat lähtevät kulkemaan ja sanovat: ”Tulkaa, nouskaamme Herran vuorelle, Jaakobin Jumalan temppeliin, jotta hän opettaisi meille teitään ja kulkisimme hänen polkujaan, sillä Siionista lähtee opetus ja Jerusalemista Herran sana!”
Jesaja 2:2–3 (käännös hepreasta, Profeetta Jesaja puhuu)

Reilun ensimmäisen viikon aikana ryhmät ovat tehneet retkiä, joitakin yhdessä mutta pääasiassa omina ryhminään. Vuoden 2021 ryhmä oli viime viikolla kolmen päivän retkellä etelässä. He seurasivat Aabrahamin jalanjälkiä Ronit Maozin johdolla. Ohessa muutamia välähdyksiä matkalta Kari ja Susanne Valkaman kertomana. Susanne on yksi kevään 2021 opiskelijoista ja hän tekee puolisonsa Karin kanssa raamatunkäännöstyötä erään heimokielen parissa Aasiassa. Kari on myös Jerusalemin Raamattukodin ystävät ry:n hallituksen jäsen. 

Kevään 2022 ryhmä teki vastaavan kolmen päivän retken etelään pääsiäisviikon alussa oppaanaan Adam Focht ja autonkuljettajanaan poikamme Danielin vävy Tal Bass.

Kahden ryhmän opetuksen ja majoituksen sovittaminen Raamattukodille on vaatinut paljon suunnittelua ja työtä. Kevään 2021 ryhmä asuu hirsikodilla Jad Hashmonassa ja tämän kevään ryhmä asuu huhtikuun ajan Mevasseretin kodilla. Molemmilla kodeilla heitä palvelevat suomalaiset vapaaehtoiset. Opiskelijat arvostavat suuresti vapaaehtoisten palvelualttiutta ja rakkautta heitä kohtaan. Kiirastorstaina kokoonnumme kaikki hirsikodin kalliokappeliin suurena perheenä yhteiselle pääsiäisaterialle.

Kiitetään Herraa siitä, mitä hän tekee Raamattukodin kautta tänäkin vuonna ja siitä, että saamme olla siunauksena kansoille. Yhdessä teidän kanssanne saamme olla viemässä Jumalan Sanaa eteenpäin tarkkoina ja luontevina käännöksinä, kun nämä konsultit opintojensa jälkeen ovat mukana käännöshankkeissa kaukana Siionista.

Siunattua pääsiäisen aikaa teille ystävät!

Lämpimät kiitokset rukouksistanne ja tuestanne.

Herran armon varassa,

Halvor, Mirja ja Raamattukodin henkilökunta


Kiitosaiheita

  • Kiitos, että opiskelijat saivat viisumit ja lennot ja pääsivät turvallisesti Israeliin. Ainoastaan yksi opiskelija ei saanut maastaan lähtölupaa.
  • Kiitos tutuista vapaaehtoisista Suomesta: 5 hirsikodilla ja 2 Mevasseretin talossa. He ovat olleet valmiita tulemaan yhä uudestaan avuksemme. Heillä on Raamattukodin salaisuus: rukoile ja tee työtä!

Rukousaiheita

  • Varjelusta opiskelijoille heidän retkillään eri puolilla Israelia.
  • Terveyttä ja voimia meille kaikille.
  • Opiskelijoille hyviä opiskeluja ja oivalluksia, miten kääntää Raamatun teksti mahdollisimman uskollisesti ja luontevasti.

*****

Aabrahamin jalanjäljissä

Aterialla luolassa. (kuva, Markku Kiuru)

Kolmen päivän retkemme etelään alkoi Hebronista, missä kävimme Aabrahamin ja Saaran haudalla. Sieltä matka jatkui Aradiin, missä sijaitsee 5000 vuotta vanha kanaanilainen kaupunki ja noin 3000 vuotta vanha juutalaisten linnoitus. Linnoituksessa oli temppeli, jossa oli alttari ja kaikkein pyhin. Temppeleitä oli siis muuallakin kuin Jerusalemissa. Myös Beersebasta on löydetty alttarin sarvi, joten sielläkin ehkä oli juutalaisten temppeli. Beersebassa kävimme myös vanhassa kaivossa, joka on noin 70 metriä syvä ja siellä on myös valtava vesisäiliö. 

Beduiinien museossa tutustuimme beduiinien kulttuuriin. Siihen kuuluu muun muassa se, että kaivo oli julkinen paikka, jonne naiset saivat tulla ja jossa naiset voivat tavata miehiä. Se oli siis seurustelupaikka. Kaivolla mm. Aabrahamin palvelija Elieser tapasi Rebekan (1. Moos. 24), Jaakob tapasi Raakelin (1. Moos. 29) ja Jeesus keskusteli samarialaisen naisen kanssa (Joh. 4).

Eilatista noin 30 km pohjoiseen sijaitsee Timna-puisto, missä kävimme mm. kuparikaivoksilla, joista ensin egyptiläiset kaivoivat kuparia ja myöhemmin Salomo sai ne haltuunsa. Timnassa on ilmestysmajan kopio. Alttari oli tosi painava, yli tonnin painoinen. Ilmestysmajan ja Jeesuksen välillä on yhteys. Esimerkiksi syntiuhri oli sellainen, että vain rasva ja munuaiset poltettiin alttarilla ja muu osa poltettiin leirin ulkopuolella. Näin myös Jeesus ristiinnaulittiin Jerusalemin ulkopuolella. Daavid pyysi joukoilleen viisi näkyleipää, joilla hän ruokki 400 miestä (1. Sam. 21:4). Samalla tavalla Jeesus ruokki 5000 ihmistä viidellä leivällä. 

Oli mielenkiintoista kokea erämaaelämää, joka oli tuttua patriarkoille ja myös Israelin kansalle. Yövyimme yhden yön beduiiniteltassa ja tutustuimme asumukseen, joka oli hakattu kallioon, eli joka oli ihmisten tekemä luola. Luolassa saimme nauttia erittäin maittavan illallisen.

Kari ja Susanne Valkama

*****

Halvor Ronningin video-opetus

Raamattukodin ystävien Youtube-tilille on lisätty video, jossa Halvor Ronning opettaa Getsemane-sanan merkityksen. Video on kuvattu Jad Hashmonan raamatullisessa puutarhassa. 

Videossa on suomenkielinen tekstitys.

Katso video tästä linkistä.

*****

Raamattukodin ystävät -radio-ohjelma Radio Patmoksessa

Pe 15.4. klo 16.30 Brian Kvasnica puhuu aiheesta Jeesuksen viimeinen viikko. Toisto la 16.4. klo 12 uutisten jälkeen

Radio Patmosta voi kuunnella myös netissä. Radio Patmoksen pysyvät taajuudet ja 1.4. lähtien taajuudet lyhytaikaisella toimiluvalla löytyvät tästä linkistä.

Onko sinulla jäänyt joku ohjelmamme kuulemmatta? Jo lähetetyt Raamattukodin ystävät -radio-ohjelmat voi kuunnella Raamattukodin nettisivulta

*****

Seuraavat tilaisuutemme

Kevään muut tilaisuudet

John Remes, Jerusalemin Raamattukodin ystävät ry:n hallituksen puheenjohtaja

ke 11.5. klo 18.00 Sastamalan vapaaseurakunta, Pikkusuonkatu 5 B
to 12.5. klo 18.00 Harjavallan helluntaiseurakunta, Hiirikatu 18

Ronit Maoz, Raamatun maan luonnon ja viljelystapojen asiantuntija

la 21.5. alk. klo 15 Helsinki, Meilahden kirkko, Pihlajatie 16 – Raamatun maa -seminaari
su 22.5. Tampere, Teopolis, Suomen teologinen opisto, Sairaalankatu 5-7 – Raamatun maa -seminaari
ti 24.5. klo 18.00 Keuruun helluntaiseurakunta, Einari Vuorelan tie 2
ke 25.5. klo 18.00 Kauhavan vapaaseurakunta, Lentokentäntie 18
to 26.5. klo 13 & 15, Kokkola, Vanha Vaakuna, 7-Kerros, Rantakatu 16 7.krs – Raamatun maa -seminaari
la 28.5. klo 14 & 15.30 Seinäjoki, Konferenssikeskus Valkea, Koulukatu 47 – Raamatun maa -seminaari
su 29.5. alk klo 15.00 Vaasa, Monitoimitila ARKKI, Varastokatu 1
ma 30.5. klo 18.00 Porin vapaaseurakunta, Karhunkatu 13
ti 31.5. klo 18.00 Turun helluntaiseurakunta, Puistokatu 6b

*****

Tue Raamattukodin työtä

Raamattukoti toimii yksityisten lahjoitusten ja vapaaehtoistyön varassa. Ne mahdollistavat Raamattukodin toiminnan ja ovat Jumalan suurta siunausta ja armoa. 

Klikkaa tarkemmat tiedot tästä.

Updated: 13.04.2022 — 12:12