Israel 70 vuotta

Shalom ystävät!

Israel juhlii 70-vuotista itsenäistä valtiotaan 19.4.2018 (juutalaisen kalenterin mukaan). Tämä on mahtava merkkipaalu ja valtava ihme kansan historiassa. Kansan, joka joutui pakkosiirtolaisuuteen maastaan v. 70 jKr., ja vaelsi kansojen seassa vihattuna, vainottuna ja uhanalaisena. Se yritettiin hävittää systemaattisesti vain muutama vuosi ennen sen syntymää.

Olen saanut juhlia Israelin itsenäisyyspäivää sen toisesta syntymäpäivästä alkaen, vuodesta 1950, sillä isäni Kaarlo Syväntö oli tuonut minut maahan sisaruksieni ja äitini kanssa vuonna 1949. Itse hän oli tullut jo aikaisemmin. Muistan ihmetelleeni silloin 7-vuotiaana, miten aikuiset miehet ja naiset tanssivat piirissä suurella innolla ja ilolla. Vasta vuosia myöhemmin ymmärsin miksi. Kaikesta maailmasta kerääntyvillä halveksituilla ja vainotuilla juutalaisilla oli nyt oma valtio, jossa he voivat elää ja myös puolustaa itseään. Holokaustin karmea käsittämätön todellisuus oli vieläkin taustalla.

Mikä oli pitänyt juutalaisen identeetin vahvana kaikkina näinä vuosina? Yksi kirja, Raamattu, jossa kerrotaan kansan alkujuurista ja sen toivotusta paluusta vielä kerran Jerusalemin.

Ei ole itsestään selvää, että Israel on vielä olemassa kaikista naapurimaiden yrityksistä huolimatta hävittää se, alkaen sen ensihetkistä toukokuussa 1948. Silloin sen kibbutseihin, kyliin ja kaupunkiin kohdistuivat viiden eri arabivaltion joukot, jotka halusivat valloittaa ja nitistää uuden valtion. YK oli antanut maan arabiväestölle saman mahdollisuuden julistaa oma valtio heille sovitulla alueella, kun Englannin mandaattialue jaettiin molempien osapuolien, juutalaisten ja arabien kesken. Mutta he eivät suostuneet siihen, eivätkä vieläkään halua Israelia naapurikseen. Hamas Gazassa ja Gazan Hamas ja kauempana oleva Iran julkisesti julistavat päämääräkseen hävittää Israel.

Kaatuneiden sotilaiden muistotilaisuudessa 17.4. Länsimuurilla Israelin armeijan komentaja, kenraaliluutnantti Eisenkot luki psalmin 83 sanat: ”Jumala, älä ole ääneti! Älä vaikene, Jumala, älä ole niin hiljaa! Sillä katso, sinun vihollisesi metelöivät ja vihaajasi ovat nostaneet päänsä. He juonittelevat sinun kansaasi vastaan ja pitävät neuvoa suojattejasi vastaan. He sanovat: ’Tulkaa, hävittäkäämme heidät olemasta kansa, niin ettei Israelin nimeä enää muisteta.’ Yksissä tuumin he ovat neuvotelleet, sinua vastaan he ovat tehneet liiton. … Peitä heidän kasvonsa häpeällä, että he etsisivät sinun nimeäsi, HERRA. … Saakoot he tietää, että sinä ainoa, jonka nimi on HERRA, olet korkein kaikessa maassa.” (Psalmi 83:2-6, 17, 19)
Yhtykäämme tähän rukoukseen.

Olen lukenut hiljattain Israelin itsenäisyyssodan ajoista Englannin mandaattiajan lähestyessä loppuaan toukokuussa 1948. Juutalaisen väestön (650 000) mahdollisuus voittaa sikäläinen arabiväestö (1 200 000) ja heihin liittyneiden naapurimaiden armeijoiden hyökkäys, oli niin heikko, että presidentti Truman ei tukenut Israelin valtion julistamista sinä keväänä vaan neuvoi sen siirtymistä myöhempään ajankohtaan. Hän pelkäsi juutalaiseen väestöön kohdistuvaa verilöylyä. Mutta Ben Gurion ja juutalaisen väestön johto julisti: ’tämä on ainoa mahdollisuutemme’ ja vain kahdeksan tuntia ennen Mandaatin loppumista 15.4.1948 Ben Gurion julisti Israelin valtion perustamisen.

Israelin synty ja olemassaolo, nyt jo 70 vuotta, ovat Jumalan ihme. Ei israelilaisten urhoollisuuden tai viisauden tulos. Jumalalla on suunnitelma. Hän julisti sen sanassaan. Siinä ei kehuta Israelia, päinvastoin, kysymys on Jumalan valtasuuruudesta:

”Minä pyhitän suuren nimeni, jota on häväisty kansojen keskuudessa; te olette sen häväisseet heidän keskuudessaan. Kun minä osoitan teissä pyhyyteni kansojen nähden, ne tulevat tietämään, että minä olen HERRA, sanoo Herra, HERRA. Minä otan teidät pois kansojen seasta ja kokoan teidät kaikista maista. Minä tuon teidät omaan maahanne”. (Hes. 36: 23-24) ”Silloin kansat, jotka ovat jäljellä teidän ympärillänne, tulevat tietämään, että minä, HERRA, rakennan jälleen sen, joka on ollut raunioina, ja istutan kasveja autioon maahan. Minä, HERRA, olen puhunut, ja minä sen teen.” (Hes. 36:36).

Näin on tapahtunut. ”Silloin sanotaan: Tämä maa, joka oli autiona, on muuttunut kuin Eedenin puutarhaksi, ja rauniokaupungit, autiot ja maahan revityt, ovat nyt linnoitettuja ja asuttuja.” (Hes. 36:35)

Monessa Hesekielin 36 ja 37 lukujen jakeissa toistuu ilmaisu: niin että kansat tulevat tietämään, että minä olen Herra. Tämä on Jumalan päämäärä, että ”maa olisi täynnä hänen tuntemustaan niinkuin vedet peittävät meren”.

Raamattukodin työ edustaa tätä päämäärää jokaisen aikaisemman sekä nykyisen kansallisen raamatunkääntäjän kautta. Tällä hetkellähän meillä on raamatunkääntäjiä yhdeksästä eri maasta, jotka edustavat 11 eri raamatunkäännösprojektia.

Voimme nyt yhtyä juhlimaan sitä mitä Jumala on jo tehnyt ja sallinut viimeisten 70 vuoden aikana. Mutta jotain keskeistä vielä puuttuu, vaikka onkin jo alullaan: ”Minä annan teille uuden sydämen, ja uuden hengen minä annan sisimpäänne. Minä otan kivisydämen pois teidän sisältänne ja annan teille lihasydämen. Minä annan Henkeni teidän sisimpäänne…” (Hes. 36: 26-27).

Tätä edustaa kasvava joukko Jeesukseen uskovia israelilaisia kymmenissä ja kymmenissä seurakunnissa kautta maan. Jad Hashmona, jonka alueella Raamattukoti sijaitsee, on keskeinen paikka messiaaniselle liikkeelle Israelissa. Siellä pidetään konferensseja ja yhteisiä kokouksia mm. jokavuotinen tuhatpäinen messiaanisten juutalaisten kokoontuminen joka helluntai.

Siksi onkin nyt ilo esitellä Jad-Hasmonan ystävät r.y.:n järjestämä kiertue Suomessa. Puhujavieraina Israelista ovat Ayelet ja Daniel Ronen. Ayelet on Jad Hashmonan sihteeri ja pojallamme Danielilla on paljon vastuita Jadissa.

Rakkaudella ja kiitollisuudella,
Herran armon varassa, 

Mirja Ronning

PS. Puolisoni Halvor on parhaillaan suuressa FOBAIn (The Forum of Bible Agencies International) konferenssissa Washingtonissa Yhdysvalloissa, toisten järjestöjen kanssa, joilla on sama päämäärä, kääntää ja levittää Jumalan sanaa eri tavoin kaikille kansoille. Olemme suuressa mukana. Se on suuri etuoikeus.

Kiitos mukanaolostasi ja osuudestasi työssä! 

 

Tervetuloa Jad Hashmonan kiertueelle

Ayelet ja Daniel Ronen Jad Hashmonasta Israelista

su 29.4. klo 16.00 Varkauden helluntaiseurakunta, Osmajoentie 8
ma 30.4. klo 18.00 Lapinlahden helluntaiseurakunta, Kumminkuja 3
ti 1.5. klo 13.00 Kuopion Alavan kirkko, Keihäskatu 5,
Alavan kirkossa Ariela Toivasen muistokonsertti, missä mukana myös Zipporim-kuoro ja muusikkoystäviä.
ti 1.5. klo 18.00 Missio Church Jyväskylä, Rajakatu 20
ke 2.5. klo 19.00 Marita ja Torsti Pääkkönen, Heinämäentie 640, Killinkoski / Virrat
to 3.5. klo 13.00 Kangasalan helluntaiseurakunta, Myllystenpohjantie 8
to 3.5. klo 18.30 Hämeenlinnan Vapaakirkko, Sibeliuksenkatu 17
pe 4.5. klo 14.00 Helsingin Bulevardin seurakuntasali,Bulevardi 16 B

Järj.  Jad-Hashmonan ystävät r.y. ja paikallisseurakunnat

 

Raamattukodin työ esillä seurakunnissa

Virpi Leino ja Kaija Turunen puhuvat mielenkiintoisista aiheista hepreankielisestä alkutekstistä käsin Raamattukodin tilaisuuksissa. Maarit Kattilakoski kertoo äidinkielisen Raamatun merkityksestä kansoille ja Raamattukodin työstä. Voit kutsua heitä vieraaksi paikkakunnallesi ottamalla yhteyden Maaritiin, raamattukoti@gmail.com. Tervetuloa mukaan tilaisuuksiin.

ma 23.4. klo 18.00 Toivakan helluntaiseurakunta, Palosentie 8 – Kaija & Maarit
ti 24.4. klo 18.00 Hankasalmen helluntaiseurakunta, Keskuskatu 47 – Kaija & Maarit
ke 25.4. klo 19.00 Hartolan helluntaiseurakunta, Metsolantie 9 – Kaija & Maarit
to 26.4. klo 18.00 Kangasniemen helluntaiseurakunta, Kimarintie 5 – Kaija & Maarit
ke 9.5. klo 19.00 Sastamalan vapaaseurakunta, Pikkusuonkatu 5 – Virpi & Maarit
ke 23.5. klo 19.00 Viitasaaren helluntaiseurakunta, Keskitie 26 – Kaija & Maarit
la 26.5. klo 16.00 Pihtiputaan helluntaiseurakunta, Kolimantie 2 B – Kaija & Maarit
su 27.5. klo 13.00 Nivalan helluntaiseurakunta, Lisäkuja 1 – Kaija & Maarit

 

Lahjoitukset Raamattukodille

Raamattukoti toimii yksityisten lahjoitusten ja vapaaehtoistyön varassa. Ne mahdollistavat Raamattukodin toiminnan ja ovat Jumalan suurta siunausta ja armoa.

Lahjoitustiedot tästä.

Updated: 18.04.2018 — 15:01