Elokuun ystäväkirje

RAKKAAT YSTÄVÄT! 

Lämpimät terveiset Israelista ja Raamattukodilta!

Tässä viimeisiä kuulumisiamme:
Näkemiin vuoden 2014 opiskelijat ja tervetuloa ensi vuoden kurssille pyrkivät! 

Kesäkuun 25. päivänä vuoden 2014 opiskelijat saivat todistuksensa kauniissa ja mieleenpainuvassa tilaisuudessa, joka pidettiin Jerusalemin yliopistolla. Opiskelijamme puhuivat tilaisuudessa hepreaksi, ranskaksi ja englanniksi. Eräs opiskelija oli tehnyt mielenkiintoisen PowerPoint-esityksen Raamattukodilla elämisestä ja siellä opiskelusta. Se on nähtävissä Youtubessa.

students_mirja_halvorValmistujaisjuhla

Muutama päivä tilaisuuden jälkeen opiskelijat palasivat kukin omaan kotimaahansa aloittamaan käännöstyötään laajemmalla tietomäärällä ja suuremmalla innolla. He jäivät sydämillemme, ja nyt pidämme yhteyttä sähköpostitse. Opiskelijat kiittävät ”Raamattukodin suomalaisia vapaaehtoista ja muita ystäviä”, joita kävi kodilla kevään mittaan. Kiitos kaikesta tuesta ja avusta!

Ensi vuoden kurssi

Olemme olleet kirjeenvaihdossa jo pidemmän aikaa vuoden 2015 pitkälle kurssille pyrkivien kääntäjien kanssa. Kyselyjä on tullut Tšadista, Etiopiasta, Nigeriasta (2 eri kieltä), Keski-Afrikan tasavallasta ja Senegalista. Lähipäivinä heille lähetetään Raamatun heprean testi, joka toimii pääsykokeena kurssille. Siten varmistamme, että kurssin taso on hyvä ja yhtenäinen.

Uusi kurssi on aina haaste ja rukousaihe. Jokainen kansallinen raamatunkääntäjä edustaa uutta kansaa, jolla ei ole Jumalan sanaa omalla kielellään. Raamattukodin koulutusohjelman antamat tiedot ja taidot sekä Raamattukodin hengellinen anti päivittäisine hartaushetkineen välittyvät kansallisen kääntäjän kautta kokonaiselle kieliryhmälle!

Mikä etuoikeus onkaan pienellä, jo 20 vuotta toimineella Raamattukodillamme olla edesauttamassa Sanan leviämistä maailman kaukaisimpiin sopukoihin!

Itäaasialaisia kääntäjiä tulossa Raamattukodille lokakuussa! 

Jos Herra suo, saamme pitää lokakuussa kolmeviikkoisen Raamatun maan kurssin itäaasialaisille raamatunkääntäjille. He ovat sellaisten Itäaasian vähemmistökielten edustajia, joilla ei ole vielä äidinkielistä Jumalan sanaa. Eräs ystävämme on toiminut jo muutaman vuoden ajan käännöskonsulttina niillä alueilla, joilta nämä kääntäjät ovat kotoisin. Viisumit ovat nyt vetämässä, ja rukoilemme, että kerrankin saisimme ne ilman ongelmia! Halvor kertoi, että viisumianomuksia vastaanottanut virkailija oli tällä kertaa ollut harvinaisen ystävällinen.

Tämä itäaasialaisten kurssi on merkittävä lisä Raamattukodin monikansalliseen kirjoon. Suurin osa näistä kääntäjistä on naisia eivätkä he osaa englantia. Niinpä opetus tapahtuu heidän äidinkielellä entisen oppilaamme, tri Kuying Kimin avulla, ja näin Halvorkin opettaa tulkin avulla (tri Kim luki tohtoriksi Jerusalemin Heprealaisessa yliopistossa).

 

Viimeisimmät uutiset Israelista (11.8.)

Tänään 11.8. kello kuuden aamu-uutiset aloitettiin arkiaamuisen tavan mukaan väkevillä sanoilla, jotka löytyvät 5. Moos. 6:5:

”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja koko voimastasi…”

Tämän jälkeen oli uutisten vuoro: ”Tänä yönä ei ole ollut raketteja!” Ihana uutinen! Puolenyön aikaa Israelin ja Hamasin välillä oli alkanut 72 tunnin pituinen tulitauko. Edellisenä päivänä 10.8. Hamas oli lähettänyt Israeliin 50 rakettia, viimeisimmät niistä Tel Avivin suuntaan.

Edellistä eli viime viikolla ollutta tulitaukoa Hamas ei jatkanut 72 tunnin jälkeen, vaikka Israel oli jo perääntynyt Gazasta hävitettyään sen alueelle kaivetut 32 maanalaista terroritunnelia ja suuren joukon Gazan siviilialueille piilotettuja asevarastoja ja rakettien lähetinalustoja. Noissa rytäköissä terroristien lisäksi viattomat palestiinalaissiviilitkin saivat surmansa, mistä on kirjoitettu myös täkäläisissä lehdissä. Israelilaiset ymmärtävät palestiinalaissiviilien vaikean tilanteen Hamasin ollessa vallassa. Monilla israelilaisilla on ollut aiemmin hyvätkin suhteet gazalaisten kanssa ja mm. yhteisiä terveydenhuoltoon ja lääketieteeseen liittyviä neuvotteluja. Tiedossa on myös se, että Israelissa toimiva järjestö Save the Child’s Heart (Pelastakaa lapsen sydän) on pelastanut noin 2000 sydänsairaan gazalaisten tai irakilaisen lapsen elämän (tutustu järjestöön sen nettisivuston kautta), ja nytkin Gazan siviilejä hoidetaan Israelin puolella.

Israel todella välittää palestiinalaissiviileistä. Toisten huomioiminen on israelilaisten saamaa peruskasvatusta, mistä syystä täällä kauhisteltiin laajalti sen arabipojan murhaa, jonka eräs juutalainen mies teki kostoksi kolmen israelilaisen nuoren surmaamisen jälkeen. Israelilaiset kauhistelivat asiaa hyvin syvästi.

”Tämä on juutalaisuuden vastainen teko”, kirjoitti eräskin lukija kauhistuneena juutalaisen miehen teosta. Murhatun arabipojan kotona Jerusalemin esikaupungissa kävi monia israelilaisia surunvalittelukäynnillä, sillä he häpesivät miehen tekoa. Kaiken huippu oli murhatun israelilaisen kidnapatun ja murhatun nuorukaisen äidin puhelinsoitto murhatun arabipojan äidille: ”Tiedän miltä sinusta tuntuu”, hän sanoi.

Tästä taustasta käsin tilannetta katsottaessa on varmaa, että israelilainen sotilas pyrkii välttämään siviilien tahallista vaarantamista. Nyt onkin tullut ilmi, että kuolleiden palestiinalaissiviilien määrää on liioiteltu: suurin osa uhreista on nähtävästi ollut Hamasin miehiä, mutta tietysti jokaisen ihmishengen menetys on järkyttävä asia.

Se, että Israel välittää vihollispuolen siviileistä, on yleensä erittäin harvinaista sodankäynnin keskellä missä tahansa maassa ja erityisesti Lähi-idässä. On traagista seurata sitä, mitä islamin toimesta tehdään omille kansalaisille esim. Syyriassa, Irakissa ja muissa maissa samoin kuin Gazassa.

Juuri tätä kirjoittaessani mainittiin mielenkiintoinen uutinen (11.8.): ”Syyskuun alussa kouluihin tulee pakolliseksi käsiteltäväksi aiheeksi se, miten suhtautua yhteiskunnan muihin kansanryhmiin”, viitaten arabivähemmistöön ja kristittyihin. Missä maassa tehtäisi tällaista keskellä sotaa samaisen kansanheimon kanssa?

Tämän ehdotuksen taustalla on halu kitkeä yhteiskunnasta heti pois kaikki mahdolliset kiihkomielisten juutalaisten vihamielisyyden osoitukset. Tämä siksi, että hiljattain täällä on ollut joitain tällaisia tapauksia, joista pahin oli edellä mainittu arabinuoren murha kolmen israelilaisnuorukaisen murhaamisen seurauksena.
On järkyttävää, että Israelia syytetään rotusyrjinnästä ja unohdetaan se, että Israelissa asuu 1,5 miljoonaa arabikansalaista, joilla on omat edustajansa Israelin eduskunnassa ja täysi vapaus elää maassa samoin oikeuksin kuin kenellä muulla tahansa. Esimerkiksi Israelin yliopistoissa on paljon arabiopiskelijoita, monilla tytöillä jopa musliminaisen huivi päässään. Kukaan ei sano heille mitään, vaan he saavat opiskella tasavertaisina toisten kanssa. Tämä on totta myös Israelin sairaaloissa, joissa on lukuisia arabihoitajia ja lääkäreitä, sekä myös potilaita. Tyttäremme Liel on sairaanhoitajana BeerSheban Soroka sairaalassa ja kokee tämän päivittäin.

 

Hamasin terroristijärjestön johto ei välitä omiensa kärsimyksistä. ”Hamasin poika” eli Hamas-järjestön perustajan poika sanoi tämän hiljattain näkemässäni CNN:n haastattelussa. Hamas ja kiihkomielinen islam (mm. ISIS) ei välitä siviileistä – ei omistaan eikä toisten – ja siksi se on valmis käyttämään SIVIILIVÄESTÖÄ IHMISKILPENÄ. On mielenkiintoista todeta, että Hamas tietää Israelin välittävän siviileistä enemmän kuin se itse välittää, ja juuri siksi se suojautuu omien ihmistensä taakse sekä asettaa aseensa koulujen, sairaaloiden ja hotellien läheisyyteen. Hamasilaiset tietävät, että Israel ei helposti ammu noihin siviilikohteisiin!
Varmaan on kyllä ollut tilanteita, jolloin taistelun kiivaudessa ei ole aina pidetty kiinni armeijan kaikista säännöistä. Arvelen tämän tapahtuneen kun luultiin erään Israelilaisen sotilaan tulleen kidnapatuksi ja haluttiin varmistaa että kidnappaajat eivät pääse pakenemaan. Silloin tulitus oli kova ja viattomia kuoli. Sitemmin osoittautui että sotilas oli kuollut räjähdyksessä, jossa kuoli myös kaksi muuta sotilasta.
Itse asiassa Hamasin miehiä käy sääliksi! Rukoillaan erityisesti heidän puolestaan, että he voisivat vapautua kuoleman ihannoimisesta ja oppisivat rakastamaan elämää! Näin kävi Hamasin pojalle. Hän kertoo Hamasin terroristijärjestön kuolemaa ihannoivasta luonteesta ja oman ihmeellisen tarinansa siitä, miten hän pelastui tuolta kaikelta, kun hän tuli uskoon Jeesukseen (ks. netistä Son of Hamas).


Syksyn 2014 kiertue

Juhlimme Raamattukodin 20-vuotista työrupeamaa syksyn kiertueellamme (ks. alla). Kiertueen aiheena on: ”Jumalan Sana muuttaa kansojen ja yksilöiden elämän”. Tarkoitus on osoittaa miten keskeistä on Raamatunkäännöstyö ja miten 20 vuotinen työsarkamme on jo alkanut tuoda tuloksia kansojen keskuudessa.

Parhaillaan kyselemme sähköpostitse entisiltä kansallisilta opiskelijoiltamme, joita on yli 70, miten heidän kansojensa elämä on muuttunut äidinkielisen Sanan vaikutuksesta. Siitä tulee mielenkiintoinen PowerPoint!

 

Jesajan kirjan käännös julkaistu!

”Profeetta Jesaja puhuu” – laajoihin tutkimuksiin perustuva käännös hepreasta suomeksi käännettiin Jerusalemin Raamatuntutkijoiden toimesta (JRT). Kirjan on kustantanut ja painanut Päivä-kustannusyhtiö, 2014.

Jesajan kirjaa voi tilata Päivästä:

Puhelimitse: myyntipalvelu / Marko Kaasalainen, puh. 040 767 2263 tai 010 3288 107
Sähköpostitse: paiva@paiva.fi
Verkossa: www.paiva.fi

Kirjaa voi hankkia myös hyvin varustetuista kirjakaupoista tai eri seurakuntien kirjapöydiltä.

Huomio: tuomme kirjoja mukanamme Suomen kiertueella. Myymme niitä kokouksien jälkeen Raamatunkäännöstyön hyväksi. Tilaisuuksissa tuon esille alkutekstin tutkimuksista löytämiämme Jumalan sanan helmiä.

 

Tervetuloa juhlakierroksemme tilaisuuksiin! On aina ilo nähdä ystäviämme siellä.

 

13.8.14 tiedote: Kairossa on olleet jo pari vuorokautta kovat neuvottelut Egyptin välityksellä  Israelin ja terrorijärjestöjen kanssa  ( Hamas ja Jihad). Tulitauko loppuu ensi yönä klo 12:00 jos ei löydetä ratkaisua. Israel tarvitsee varmuuden ettei enää tule raketteja sen siviliväestön päälle ja pelkää sataman mahdollistavan aseitten tuonnin; Hamas pelkää menettävänsä kasvonsa jos ei saa suuria myönnytyksiä Israelilta ja avoimpia rajoja ( 90 luvulla oli niin ja sadat tuhannet gazalaiset saivat työtä Israelissa ennen terroritekojen alkamista).

On muistettava että Israel vie Gazaan jo vuosia ja myös sodankäynnin AIKANA (!) satoja kuorma-autollisia humanitaarista apua ja muita tarvikkeita. Tulitauon aikana on mennyt 400 kuorma-autollista apua, mm. 5 ambulanssia!

 

Ystävät, RUKOILEMALLA RUKOILKAAMME Jerusalemin rauhan puolesta!

 

Herran armon varassa,

Mirja Ronning

*******************************

Syyskuun kiertueohjelma:

Su 14.9.     Lohja     klo 16 & 18    Keskustan srk-talo
Ma 15.9.    Turku    klo 18.00    Pallivahan kirkko, Paltankatu 2
Ti 16.9.      Helsinki    klo 18.00    Saalem-seurakunta, Näkinkuja 3
Ke 17.9.     Espoo     klo 18.30    Espoonlahden seurakunta
To 18.9.     Lahti    klo 19.00    Lahden Baptistilähetys, Uudenmaankatu 14, (Adventtikirkon tilat)
La 20.9      Joensuu    klo 11 & 13.30 Joensuun srk-keskus
Su 21.9.     Kajaani    klo 18.00    Helluntaiseurakunta, Savonkatu 17
Ma 22.9.     Nivala    klo 18.00    Helluntaiseurakunta, Lisäkuja 1
Ti 23.9.       Lapua    klo 18.30    Helluntaiseurakunta, Asemakatu 16
Ke 24.9.     Nokia    klo 18.00    Helluntaiseurakunta, Välimäenkatu 8
To 25.9.     Tampere    klo 18.00    Metodistiseurakunta, Lapintie 4
La 27.9.    Ryttylä  Kansanlähetysopisto, Opistotie 6
Israel-päivät  klo 10.30-12.00 Esitys
klo 15.00-16.30 Kanava
Su 28.9.    Porvoo    klo 18.00    Suomalainen seurakuntakoti, Lundinkatu 5

 

Updated: 09.09.2014 — 15:18