Uutisia Raamattukodilta ja Israelista

Näkymä Jad Hashmonasta länteen.

Raamattukodin ystäväkirjeen 5/2021 sisältö:

  • Mirja Ronningin tervehdys
  • Webinaarit 25.5. ja 8.6.


    *****

”Rauhan minä jätän teille… En minä anna teille niin kuin maailma antaa.” Joh. 14:27

Rakkaat Raamattukodin ystävät, työtoverit ja tukijat!

Monet teistä olette kyselleet ‘mitä rauhaanne kuuluu’, se on heprealaisittain kysymys ’mitä teille kuluu, miten voitte’. 

Kiitos rukouksistanne ja viesteistänne! Ne kantavat, rohkaisevat ja tukevat. Herran armosta Raamattukodilla on kaikki hyvin. Korkeatasoinen koulutus zoomin kautta jatkuu v. 2021 JCBT/ Hepr. yliopiston Rothbergin koulun ohjelmassa konsulteille ja konsulteiksi koulutettaville, jotka asuvat seitsemässä eri maassa ympäri maailmaa. Viikon kuluttua tämä viiden luentojakson kurssi Raamatun heprean kielen teksteistä päättyy. Suurin osa opiskelijoista on kansallisia käännöskonsultteja, jotka voivat vaikuttaa käännöshankkeisiin eri kansojen keskuudessa. Yksi oleellinen kurssi vielä puuttuu, historiallisen maantieteen kurssi. Koronarajoitusten vuoksi tämä kurssi on siirretty syyskuulle. Israeliin tuleville rokotus on pakollinen, eikä kaikissa maissa ole vielä mahdollisuutta saada sitä. 

Israel ja Hamas 18.5.2021

Kaikki alkoi kahdeksan päivää sitten Jerusalem-päivänä 10. toukokuuta. Yhtäkkiä kuulimme hälytyksen Mevasseretin toimistossa ja sen, miten ohjus osui muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan kylään. 

Raamattukoti sijaitsee Juudean kukkuloilla Jad Hashmonassa ja Mevasseretissa. Juudean vuorten alapuolella on rannikkotasanko, missä sijaitsevat Tel Aviv, Ashdod, Ashkelon ja Beersheva. Tänne kukkuloille ammuttiin vain seitsemän ohjusta. Sen jälkeen täällä on ollut hiljaista. Mutta Israelin etelä- ja keskiosa, jossa sijaitsevat suurimmat kaupungit, miljoonia Israelin kansalaisia tiheissä asutuksissa, ovat saaneet osakseen melkein jatkuvaa ohjuskeskitystä viimeisten kahdeksan vuorokauden ajan. 

Hamas on lähettänyt lähes 3000 kuolettavaa rakettia kohti Israelin siiviliasutuskeskuksia tavoitteena kylvää tuhoa ja kuolemaa. Arkielämä on pysähtynyt, ei ole kouluja, eikä muita tapahtumia. Useissa uusissa taloissa Israelissa on turvahuoneet, johon on mentävä 10–90 sekunnissa hälytyksestä, riippuen siitä miten kaukana Gazasta ollaan. Perheet istuvat asunnoissaan, suojahuoneissa tai talojen rappukäytävissä, ja odottavat seuraavaa sireeniä. Suurin osa ohjuksista pystytään torjumaan, Rautakupolin, Iron Domin avulla, mutta ei kaikkia. Seurauksena on tuhottuja koteja ja rakennuksia, kuolleita ja haavoittuneita. Israelin puolella kymmenen ihmistä on saanut surmansa ja satoja on loukkaantunut.

Kun tämä tilanne alkoi, Israelilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin yrittää estää siviileihin kohdistettuja ohjuksia. Sitä on nyt tehnyt pääasiassa Israelin ilmavoimat. Se yrittää tuhota paikat, joista ohjuksia ammutaan, sekä kilometrien pituiset tunnelit, joista Hamas toimii ja jossa heidän asevarastonsa, toimistonsa ja johtajansa ovat piilotettuina. 

Gazan puolella on saanut surmansa yli 200 ihmistä, joista 120 arvellaan olleen terrorijärjestöihin kuuluvia henkilöitä. Mutta uhrien joukossa on myös naisia ja lapsia. Yleinen mielipide Israelissa ja sotilaiden joukossa on, että jokaisesta siviiliuhrista ollaan todella pahoillaan. Haavoittuneita on yli tuhat (tiedot saatu Gazasta). Israel varoittaa etukäteen gazalaisia niissä taloissa, jotka se aikoo tuhota. Muuten siviiliuhreja olisi paljon enemmän. Tämä on ennennäkemätöntä sotahistoriassa. 

Kiistan ydin Israelin ja Hamasin sekä Israelin muslimien (20 % Israelin väestöstä) välillä on uskonnollinen. Se syttyy usein erityisesti muslimien Ramadan kuukauden aikana, jolloin muslimit eivät syö eivätkä juo päiväsaikaan. Tällä kertaa sytyttävä kipinä liittyi juutalaisten omistamiin taloihin, joissa arabit olivat vuosia asuneet vuokralaisina. Juutalaiset omistajat halusivat talonsa omaan käyttöönsä, ja maan korkein oikeus oli ratkaissut kiistan heidän hyväkseen. Toinen kiistakysymys on Temppelivuori. 

Jadhashmonalaisia mielenilmauksessa Abu Goshissa.

Toinen temppeli sijaitsi siellä aina vuoteen 70 jKr. Muslimien moskeija on seissyt siellä vuodesta 691 lähtien. Israelin väestöstä on 21 % arabeja, suurin osa muslimeja. Ramadanin aikana muslimin uskonnolliset tunteet leimahtivat ja sen seuraukset on nähty myös Israelin rajojen sisällä. Israelin juutalaisten ja arabien ääriryhmät ovat hyökänneet väkivaltaisesti toistensa kimppuun. Sellaista ei ole koskaan ennen täällä nähty. Nyt tilanne on rauhoittumassa ja syytteitä on annettu molemmille osapuolille.

Vihaa ja väkivaltaa vastaan ja solidaarisuuden osoituksena Israelin arabien ja juutalaisten välillä eri puolilla maata on järjestetty suuria positiivisia mielenilmauksia, kuten Haifassa ja Tivonissa ja Jad Hashmonan lähellä sijaitsevan Abu Goshin arabikylän tuntumassa Jerusalem – Tel Aviv moottoritien yli kulkevalla sillalla. Sinne kokoontui 1500 ihmistä osoittamaan solidaarisuutta ja yhteyttä. Aradin lähellä kokoontui noin 200 ihmistä, mukana beduiineja ja arabeja. Siellä mukana oli myös tyttäremme Liel perheineen ja ystävineen.

Lielin perhe lasten koulukyydin beduiinikuljettajan kanssa.

Maan kaikissa sairaaloissa juutalaiset ja arabityöntekijät ovat myös pitäneet keskinäisen yhteyden osoituksia. Israelin sairaalat ovat täynnä arabihoitajia ja lääkäreitä. Liel työskentelee sairaanhoitajana ja keskinäinen ystävyys ja arvostus sairaalassa on aitoa. Sairaaloissa hoidetaan kaikkia potilaita tasapuolisesti esimerkiksi pitkän koronavuoden aikana.

Jad Hashmonaan on asutettu väliaikaisesti joitakin uskovia perheitä alueilta, missä on jatkuva vaara ohjuksien vuoksi. Myös Raamattukodin vuokraamaan asuntoon on asettunut iso perhe.

Täällä Raamattukodilla kaikki on hyvin ja toukokuun jälkeen jäämme odottamaan sitä, kun saamme syksyllä toivottaa kevään opiskelijamme tervetulleiksi historiallisen maantieteen kurssille, jos Jumala suo. Heprealaisen yliopiston Rothberg koulu on myös hyväksynyt vuoden 2022 opinto-ohjelmamme. Elämä jatkuu.


Rakkaat ystävät, olemme työtovereita taistelussa hyvyyden ja Raamatun sanaan perustuvan oikeudenmukaisuuden puolesta. Kuten Herramme sanoi: ”Rakasta Jumalaasi kaikesta sydämestäsi, sielustasi ja mielestäsi ja lähimmäistäsi kuin itseäsi.”

Kiitos esirukouksista Israelin ja Gazan puolesta sekä myös Israelin arabi – ja juutalaisväestön puolesta. 

Herran armon varassa,

Mirja Ronning


PS. Tänä aamuna oli viiden tunnin tulitauko, sillä Israel avasi rajan, jotta Gazaan UNESCOn ylläpitämiin keskuksiin voitiin toimittaa lääkkeitä ja muita humanitaarisia tarvikkeita, sekä 40 000 litraa polttoainetta. Sen jälkeen Gazasta jatkui taas rakettien ampuminen siviiliväestön päälle Gazan lähialueille. Tätä kirjettä kirjoittaessa ohjusten lähettäminen Etelä-Israeliin on jatkunut koko ajan. Kaksi thailaista työntekijää on saanut surmansa.

*****

Raamattukodin ystävien webinaarit

Järjestämme Teams-sovelluksen kautta internetissä webinaareja, eli verkkoseminaareja, jotka ovat kaikille avoimia ja ilmaisia. Alla tiedot seuraavista webinaareistamme 25.5. ja 8.6. 

Ilmoittauduthan viimeistään ko. webinaarin edeltävän päivän klo 16 mennessä. Lähetämme ilmoittautuneille sähköpostitse linkin, jolla voit liittyä kyseisiin webinaareihin. Mikäli et ole saanut webinaarin kutsulinkkiä viimeistään webinaaria edeltävänä päivänä, olethan yhteydessä sähköpostitse raamattukoti (at) gmail.com.

Webinaari ti 25.5. klo 18.00

Brian Kvasnica, Jerusalemin Raamattukodin lyhytkurssien johtajan, Raamatun maan opas ja luennoitsija. Tulkkina Johanna Manner.
Aihe: Papua-Uudelta-Guinealta Jerusalemiin – Raamatun maassa opittua.

Webinaari ti 8.6. klo 18.00

Samy Tioye, Yhdistyneitten Raamattuseurojen käännöstyön neuvonantaja Afrikassa. Tulkkina Johanna Manner.

Ilmoittaudu 25.5. ja 8.6. webinaareihin tästä.

*****

Tue Raamattukodin työtä

Raamattukoti toimii yksityisten lahjoitusten ja vapaaehtoistyön varassa. Ne mahdollistavat Raamattukodin toiminnan ja ovat Jumalan suurta siunausta ja armoa. 
Klikkaa tarkemmat tiedot tästä.

Updated: 19.05.2021 — 11:17