Raamattukodin työ jatkuu koronasta huolimatta

Kuva: Maarit K 

Raamattukodin ystäväkirjeen 2/2020 sisältö:
•    Mirja ja Halvor Ronningin tervehdys
•    Soili ja Aulis Voutilaisen tervehdys
•    Opiskelijat opintoretkellä luonnossa

Kuva: Viikunapuu viheriöi. 

Rakkaat ystävät!

Joka Korkeimman suojassa istuu ja Kaikkivaltiaan varjossa yöpyy, se sanoo Herralle: ’Sinä olet minun turvani ja linnani, minun Jumalani, johon minä luotan.’ Hän päästää sinut linnustajan ansasta ja surmaavasta rutosta… Sinä et pelkää yön kauhuja, et päivällä lentävää nuolta, et ruttoa, joka kulkee pimeässä, et tautia, joka tekee tuhojaan keskellä päivää.” Ps.91: 1–3, 5–6

Vuoden 2020 talvikuukaudet ovat olleet sateisimpia mies muistiin. Vieläkin on luvattu myrskyä ja sadetta ja sää vaihtelee jatkuvasti. Israelin vuoret ovat vihreitä ja kukkameriäkin näkyy paikoittain, jopa erämaan laitamilla. Gennesaretinjärven pinta on noussut ennätysmäärän sateiden ansiosta ja lähenee ylärajaa. Luonto juhlii. 

Samanaikaisesti koronavirus alkoi levitä Israelissa hitaasti, mutta varmasti. Se tuli ulkomailta tulleiden tai palanneiden kautta. Nyt Israelissa on 705 koronatapausta (tilanne 20.3.). Valtaosa näistä ei ole vakavia, mutta numerot kasvavat ja sen mukana tulee erilaisia rajoituksia elämiseen. Nyt sallittua on käydä vain ruokaostoksilla, apteekissa, polttoaineasemilla, kävellä lyhyitä matkoja mutta ei mennä kahta metriä lähemmäksi niitä, joiden kanssa ei asu. Uutisia kuunnellaan joka tunti. 

On ihmeellistä nähdä tässä koronapandemiassa, miten maailman valta, voima ja viisaus häviävät olemattomiin Jumalan luoman käsittämättömän ihmeellisen biologisen luomakunnan edessä. Koronavirus kuuluu siihen. Huolestuttavista uutisista huolimatta saamme turvata Jumalaan ja olla luottavaisin mielin. Psalmi 19:1 julistaa sekä Jumalan teoista luomakunnassa että Hänen opetuksensa, Tooran, ”virvoittavan sielun ja Hänen opetuksensa tekevän tyhmästä viisaan” (jae 8). Meillä Raamattukodin työntekijöillä ja teillä työn ylläpitäjillä on harvinainen etuoikeus olla edistämässä tämän Sanan totuuden levittämistä eri puolille maailmaa. Nykyisen ryhmän käännöstyö koskettaa n. 13 eri kieltä yhdeksässä maassa. 

Elämä Raamattukodilla jatkuu koronasta huolimatta. Raamattukodin 13 opiskelijan opinnot jatkuvat normaalisti, vaikka koulut ja yliopistot on suljettu ja yli 10 hengen kokoontumiset on kielletty. Laskemme Raamattukodin olevan jo yli kuusi viikkoa yhdessä asunut itsenäinen ”perhekunta”, karanteenin tapaisella tavalla, täällä turvallisessa Jad Hashmonassa. Tämä ei ole tuntemattomien ulkopuolisten ryhmä. 

Kuva: Markku K

Pääluennot toteutetaan Raamattukodin kalliokappelissa israelilaisen opettajan avulla, joka haluaa tulla kaikesta huolimatta hirsikodille siellä hallitsevan ”rauhan ja tasapainoisen ilmapiirin tähden”. Opettajana on myös Amerikan Raamattuseuran johtajiin kuuluva hollantilainen professori DeBlois, joka opettaa maaliskuun loppuun heprealaisten sanojen tarkkaa merkitystä, semantiikkaa. Muita luennoitsijoita ovat olleet arkeologi Gaby Barkai Heprealaisesta yliopistosta ja professori, hepreankielisen tekstin ja Kuolleenmeren kääröjen asiantuntija Emmanuel Tov. Koemme vastuuta antaa parasta näille käännöskonsulteille. 
 
Keittiö- ja kodinhoito tiimillä on keskeinen rooli Raamattukodin toiminnassa. Nyt täällä ovat VoutilaisetVirtaset ja Markku Kiuru. He ovat pitäneet yllä ’suomalaisten’ tasoista siisteyttä ja valmistavat maukasta vitamiinirikasta ruokaa, joka on taannut tähän asti terveen ja vireän oppilaskunnan. Runsas päivittäinen c-vitamiiniannos saadaan appelsiineista ja meidän kotipihan sitruunapuun harvinaisen rikkaasta sadosta. 
 
Te Raamattukodin tukijat Suomessa olette puolestanne tukemassa tukipylväitä täällä ja siten tärkeässä asemassa kodin ylläpidossa. Yhdessä me kaikki käännämme katseemme ja ajatuksemme Herran puoleen. Tämä erittäin helposti leviävä virus on Jumalan suurta puhetta kaikille ja jokaiselle. Kiitos esirukouksista opiskelijoiden ja kodin palveluväen puolesta, niin myös Halvorin ja minun puolesta.
 
On hyvä ja tärkeää muistaa myös Jad Hashmonaa, jolta aikoinaan Raamattukoti sai luvan vuokrata pienen palan maata heidän valtiolta saamastaan silloisen kibbutsin käyttömaasta. Jad Hashmona on ainutlaatuinen suomalaisten kristittyjen 70-luvun alussa perustama kylä. Kaikki kylän asukkaat ovat Jeesukseen uskovia messiaanisia juutalaisia. On syytä pitää tämä kotikylämmekin rukouksissanne, sillä tämän pandemian vaikutukset iskevät kipeästi myös Jad Hashmonaan, jonka hotelli piti sulkea turistien kaikotessa. Rukoillaan kylän asukkaiden puolesta ja että tässäkin tilanteessa he ja Jad Hashmonan yhteisö saisi olla todistuksena Messiaasta Israelissa.

Herran armon varassa,
 
Mirja ja Halvor 


*****

Kiitos esirukouksista

Soili ja Aulis Voutilainen jäävät ainoiksi vapaaehtoisiksi Virtasten ja Markun palatessa 21.3. Suomeen. He saavat apua Jad Hashmonan suljetun hotellin vapaaehtoisilta, jotka tulevat siivoamaan kodille. 
– Jäämme tänne viisumin loppuun 27.5. asti. Meidän on täällä hyvä olla, kaikki ovat luottavaisia, että Jumala pitää meistä hyvää huolta. Ilmapiiri on sellainen, että tämä pandemia voi olla siunaukseksi maailmanlaajuisesti. Kiitos esirukouksista, ne kantavat meitä kaikkia täällä. Työ jatkuu turvallisin mielin.

Aulis ja Soili tervehtivät ystäviä seuraavilla jakeilla:
”Suuressa talossa ei ole ainoastaan kulta- ja hopea-astioita vaan myös puu- ja saviastioita. Toiset ovat arvokkaaseen, toiset halpa-arvoiseen käyttöön. Jos siis joku puhdistaa itsensä kaikesta tuollaisesta, hänestä tulee astia arvokkaaseen käyttöön, pyhitetty, isännälleen hyödyllinen ja kaikkiin hyviin tekoihin valmis.”  2. Tim. 2:20–21

*****

Opintoretkellä luonnossa

Viime viikolla toteutettiin kaksi opintoretkeä Neot Kedumimin raamatullisessa luonnonpuistossa. Siellä Ronit Maoz, Raamatun ajan kasvien ja maatalousmenetelmien asiantuntija, kertoi innostavasti puista, pensaista, kukista ja viljelystavoista. Kurssin opiskelijat tulevat hyvin erilaisista maantieteellisistä, ilmastollisista ja luonnontieteellisistä olosuhteista. Nyt he saavat konkreettisesti ja käsin koskien tutustua Raamatun maan kasveihin ja olosuhteisiin, mikä avaa heille Raamatun kielikuvia ja sanomaa syvemmin. 
 
Jotkut näkivät ensimmäisen kerran esimerkiksi viiniköynnöksen. Näimme köynnöksen leikkaamista ja osa opiskelijoista sai itsekin kokeilla sitä. Ehad (1), staim (2) ja leikkaa, näin laskettiin köynnösten silmuja ja leikattiin oksa poikki. Tämä sai monet opiskelijat ihmettelemään, miten leikattu oksa voi tuottaa tämän jälkeen runsaan sadon. 
 
Retkipäivinä opiskelijat valmistivat lounaan yhdessä, osittain luonnon antimista. Mm. suositun israelilaisen zatar-mausteen valmistus alkoi kuivan iisopin ”hakkaamisella” hienojakoiseksi. Näin saatiin konkreettinen kosketus Raamatun maahan ja sen luontoon.
 
Teksti ja kuvat: Maarit Kattilakoski

Opiskelijat saivat kuulla opetusta paimenesta ja saivat itsekin kokeilla miten lampaita paimennetaan.
Käveltiin polku läpi tyypillisen israelilaisen metsän, joka suomalaisten mielestä on ennemminkin pusikkoa.
Toisen retkipäivän lounastaulolla valmistettiin mm. israelilainen mauste zatar kuivatusta iisopista. Kuvassa nigerialainen ja etiopialainen opiskelija.
“Katselkaa kukkia, kuinka ne kasvavat. Eivät ne tee työtä eivätkä kehrää. Kuitenkin minä sanon teille: ei edes Salomo kaikessa loistossaan ollut niin vaatetettu kuin yksi niistä.” Luukas 12:27

Raamattukodin tilaisuudet Suomessa

Seuraamme viranomaisten ohjeistusta kokoontumisista ja olemme yhteydessä seurakuntiin, joihin meidät on kutsuttu. Toistaiseksi huhti- ja toukokuun tilaisuuksia ei ole peruttu. Mutta seuraathan tilannetta Raamattukodin nettisivulla, tästä linkistä. 
Katso kevään 2020 sovitut tilaisuudet.

*****

Kiitos taloudellisesta tuestasi

Raamattukoti toimii yksityisten lahjoitusten ja vapaaehtoistyön varassa. Ne mahdollistavat Raamattukodin toiminnan ja ovat Jumalan suurta siunausta ja armoa.
Klikkaa tästä tarkemmat tiedot.

Updated: 24.03.2020 — 11:10